Groepsvluchten VFR-training Screenshots Nieuwsbrieven Flying Armchairs en route

“Pilotenlatijn” met Raymond

Het was al weer meer dan een jaar geleden dat Raymond ons een interessante en humoristische avond bezorgd heeft met zijn uitgebreide toelichting op de Walk Around aan de hand van de voorbeelden in de hangar van het ACC.

Op 10 april was een vervolg gepland. Inmiddels zit het avondje “pilotenlatijn” er op. Boeiend, leerzaam en onderhoudend, dat zijn de meest toepasselijke trefwoorden die onze aanwezige 15 clubleden lieten horen na afloop.
Een ander trefwoord is: verrassend. De eerste verrassing was dat Raymond bleek van Airbus naar Boeing te zijn overgestapt. Van A-merk naar B-merk zogezegd; heeft die jarenlange indoctrinatie die we op hem losgelaten hebben toch gewerkt, zelfs zodanig dat hij naast 737 ook nog stiekem met enthousiasme in een 747 heeft gevlogen…


De tweede verrassing bestond uit de aanpak: los uit de pols, met veel interactie met de clubleden deed Raymond haarfijn uit de doeken hoe een vlucht vanuit het perspectief van de piloot in mekaar zit. Het grootste verschil met de simpiloot: voortdurend mentaal er op ingesteld zijn dat het fout kan gaan.


Welke simpiloot b.v. stelt vóór de start zijn radio’s af op de ILS van de baan waar vandaan hij vertrekt, of bestudeert de naderingsroute voor zijn vertrekluchthaven? Niemand toch? In het echte leven is dat precies wat piloten anders doen, zij gaan er van uit dat er tijdens of direct na de start iets kan gebeuren waardoor ze onmiddellijk naar hun vertrekpunt terug moeten en zijn dus voorbereid op een dergelijke calamiteit – hoe weinig die ook voorkomt in de praktijk.


Een tweede verschil is dat alles, maar dan ook alles, volgens vaste procedures gaat. Over alle stappen is nagedacht. Bij een onverwachte gebeurtenis zal de piloot altijd in eerste instantie de oplossing binnen de procedures zoeken en gaat zelfs aan zichzelf twijfelen als hij de neiging krijgt om af te wijken.


Al met al kijken we terug op een gezellige en drukbezochte clubavond, voor herhaling vatbaar!